Door Polen

Onverwacht veel vrienden waren gisteren nog komen opdagen bij ons afscheid in het restaurant. Dat maakte het afscheid nog wel sort of officieel.

De trein vertrekt in Amsterdam stipt op tijd. Van de buitenkant lijkt ons Russische slaaprijtuig een gevangenis en de 3-persoonscoupe is claustrofobisch klein. Gelukkig zitten we tot nu toe (we zijn bij Terespol) met zijn 2en.

De provodnik van de middag en avond ziet eruit als een blik zult zonder blik en zegt geen woord; De provodnitsa van de avond is vrij aardig. Onze buuf is een meisje van ca 20 dat naar Bejing treint om Chinees te leren. We hadden slechtere buren kunnen treffen. Voor de rest is de trein vrij leeg.

In Emmerich kunnen we even de trein uit en wordt een illegaal die we in Amsterdam nog hadden geholpen gearresteerd. De trein heeft tussen Berlijn en Warszawa een restauratierijtuig. De Poolse man van dienst beweert dat er na Warszawa geen restauratierijtuig meer is tot Moskou, maar dat blijkt bluf om passagiers zoveel mogelijk te laten kopen. De trein heeft verder geen samovar dus het is behelpen. We doen het met een Pools ontbijt in het restauratierijtuig. De lunch halen we op het station van Warszawa Oost, waar de trein een uur stilstaat om compleet te worden verbouwd.

Het Poolse herfstlandschap is prachtig. Polen is duidelijk opgeknapt het laatste decennium. De meeste dorpjes staat er prachtig bij. We rijden zo Terespol binnen; De laatste stad in Polen en de laatste kans op betaalbaar internet. Daarna gaat de grote ceremonie van de douanecontroles beginnen.

20121018-144756.jpg

20121018-144807.jpg

20121018-144826.jpg

20121018-144844.jpg

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Rusland and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>