Krasnoyarsk

Krasnoyarsk (of Krasnojarsk) betekent etymologisch iets als “Rode steile oever”. De naamgever heeft een goed gevoel voor realiteitszin gehad, want de stad ligt aan de steile oevers van de Jenisej en de grond is dieprood.

Het centrum is gebouwd op het enige vlakke stuk aan de rivier. Omdat het aan drie kanten is ingeklemd door bergen liggen de wijken op afstand en hooggelegen of aan de overkant. Dat geeft een bizar gezicht. Het centrum is duidelijk van een grote stad maar houdt ineens op alsof het elders is losgeknipt en hier is neergekwakt. Pas later zullen we de enorme afmetingen van de stad ontdekken.

Hoewel Krasnoyarsk in Centraal Siberie ligt, is de invloed van het Verre Oosten zichtbaar aan het uiterlijk van de mensen, de vele Chinese en Japanse zaken en de auto’s waarvan de sturen rechts zitten; Allemaal Aziatische import – zeer tegen de zin van het centrale gezag in Moskou.

Op straat zien we bijna alleen maar jeugd. Niet gek voor een stad met 8 universiteiten en 22 andere hogere onderwijsinstellingen. Iedereen die jong, Siberisch en ambitieus is gaat naar hier naar toe. Krasnoyarsk is booming.

Vlakbij het hotel hebben we een prachtig uitzicht over de Jenisej en de overkant van de stad, met daarachter besneeuwde Siberische bergketens. Na 2 uur kriskrassen door het centrum zijn we op het einde bij een steile rotswand. Overvallen door de smog en kou (het is -13C) besluiten we de avond in een (jawel daar is hij weer) Schotse kroeg door te brengen.

‘s Nachts op de weg naar huis worden we aangesproken door 3 vrouwen van c.a. 25 jaar oud. Ze willen weten wie we zijn en vragen ons om met hen mee te rijden naar een romantisch viewpoint over de stad. Dit lijkt ons too-good-to-be-true. We slaan het voorstel beleefd af. Voordat ik met mijn ogen kan knipperen zijn ze verdwenen. Het is een nogal surrealistisch einde van de dag.

We hebben de hele dag niets gehoord van Natasja, de dochter van Tatjana die we in de trein zijn tegengekomen en ons morgen de omgeving zou laten zien.

Voor de zekerheid besluiten we om 10 uur klaar te staan in de lobby. Om 5 over 10 krijg ik een telefoontje van een vrouw, die Natasja blijkt te zijn. In zeer snel Russisch zegt ze een aantal volzinnen, waaruit ik “adiennatzat en gastinitsa” kan ontwaren. Ik wensdenk dat ze wil zeggen dat ze om 11 uur bij het hotel arriveert. Engels spreekt ze nauwelijks. We blijven wachten.

Om stipt 11 uur komt Natasja het hotel binnen, met haar man Dennis. Ze zijn er tot onze grote opluchting. Ze hebben woord gehouden en ik heb goed “gewensdenkt”. Onze dag lijkt gered….

To be continued… nu foto’s terugkijken van wat ik ga vertellen over deel 2 ;)

Krasnoyarsk

Krasnoyarsk

Jenisej

Jenisej bij de brug in Krasnoyarsk

Viewpoint Hotel Kransoyarsk

Uitzicht vanaf Hotel Kransoyarsk

Oever Jenisej Krasnoyark

Oever van de Jenisej bij het park voor het Kransoyarsk hotel

Bruidspaar in Krasnoyark

Het eerste bruidspaar in Kransoyarsk. We zouden er nog zo’n 15 zien die dag.

Einde van het centrum van Krasnoyarsk

Abrupt einde van het centrum van Krasnoyarsk. De noordelijke buitenwijken liggen achter de berg met het kerkje

Traditionele houten bebouwing in Krasnoyarsk

Traditionele Siberische houten bebouwing net buiten het stadscentrum van Krasnoyarsk

Lenin in Krasnoyarsk

Standbeeld van Lenin in Krasnoyarsk

Uitzicht vanaf Yenisej brug op Krasnoyarsk

Uitzicht vanaf Jenisej brug op het centrum van Krasnoyarsk

Straat in Krasnoyarsk

Typische straat in het centrum van Krasnoyarsk

Gebouw in Krasnoyarsk

Gebouw in Krasnoyarsk. Deze steensoort tref je in de hele stad aan.

Auto in Krasnoyarsk

Auto in Krasnoyarsk van een eigenaar die erg fan is van zijn stad.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Siberië and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Krasnoyarsk

 1. Monika Neumann says:

  Hallo Mark,
  Ik ben er in de zomer van 2013 geweest. Maar 3 dagen en jammer genoeg slecht weer, veel mist. Ik wilde namelijk nog door het gebergte wandelen.
  Hoe heb jij je reis georganiseerd? Zelf of via een reisbureau?
  De reisorganisatoren hier in Nederland trekken je het vel over de oren. Reisorganisatoren in Duitsland zijn spotgoedkoop, maar daar moet ook goed zoeken. Ik heb tot nu toe mijn reizen in Rusland zelf georganiseerd, maar het is echt veel werk. Nu denk ik dat ik een russisch reisbureau vraag. Maar eens wat anders.
  Heb jij nog suggesties voor me?

  Groetjes,
  Monika

 2. mark says:

  Hi Monika,

  Excuses voor de late reactie. Was een tijdje in US & Canada maar nu weer terug. :)

  Ik heb het via een agentschap georganiseerd (tiaratours) maar wel zelf alle research gedaan zodat ik precies wist wat ik wilde, waar en wanneer. Op die manier voorkom je dat je onnodig hoge kosten maakt maar ben je wel zeker dat alles voor je wordt geregeld.

  Als je iets vrij standaards wil (bijv. Moskou – Beijing treinreis) zou je het zelf kunnen organiseren. Vliegtickets Moskou, treinkaartje, visa en klaar

  Wij hadden nogal wat bijzondere wensen en een nogal ongewone route + bestemmingen (in Tynda staan bijv 0 hotels – heb je toch wat expertise nodig om er een slaapplaats te vinden) vandaar dat we het hebben laten organiseren.

  Of je het beter door een lokaal bureau kunt laten doen? Valt wat voor te zeggen. Tiaratours is natuurlijk alleen maar een extra schakel (dus extra geld) dus als je goed op de hoogte bent valt het te overwegen. Ze zullen wrs geen visum voor je kunnen fixen dus moet je het eerst regelen en dan een visum aanvragen (op je visumaanvraag moet je immers je 1e bestemming staan en daar moet je je immigratiepapieren inleveren – hoewel je hiermee kunt sjoemelen of course)

  Wel moet ik zeggen dat ik geen al te hoge pet op had van de russische bureaus die oa. verantwoordelijk waren voor onze verblijfplaatsen. Slechte communicatie, onduidelijk waar ze nou verantwoordelijk voor waren etc. Hou er ook rekening mee dat ze praktisch net zo weinig ervaring hebben met het organiseren van een reis naar een remote gebied dan hun NL collega’s omdat bijna niemand naar dat soort oorden gaat.

  Als je wil kan ik nog wel wat research doen welke bureaus destijds de zaken voor ons via tiara hebben georganiseerd maar weet niet of ik de papieren nog heb,

  hopelijk helpt dit je. zoniet. just ask!

  Groeten Mark

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>